Savna

Savna

Uporaba savne že dolgo velja za eno najbolj zdravilnih in prijetnih oblik sproščanja. Ob redni uporabi savne (vsaj dvakrat tedensko) se kažejo pozitivni učinki tako na fizičnem in duševnem počutju uporabnika.

Največja vrednost stare finske iznajdbe je dobro počutje in sprostitev. Človek je bil nekoč bolj izpostavljen vremenskim nihanjem. Na te spremembe je bil navajen in jih je potreboval za dobro počutje. Savna pomeni danes podoživljanje vremenskih stresov na bolj prijeten način. Morda je prav to vzrok, da se v savni tako dobro počutimo in duševno sprostimo. Da dosežemo željen učinek, si moramo vzeti čas. Odmisliti moramo vse skrbi in se prepustiti občutkom.

Savnanje sestoji iz dveh enako pomembnih dejavnosti, ogrevanja in temeljitega ohlajevanja telesa, ki samo skupaj prinašata blagodejni občutek. Ogretje kože povzroči razširjanje perifernega ožilja. Ohlajevanje telesa je šok za žile in kožne temperaturne sprejemnike, vendar temperaturnih razlik ne doživljamo kot nelagodje. Nasprotno, ob rednem savnanju je prijetna že sama misel na ugodje, ki ga občutimo ob temperaturnih razlikah. Mišičje ožilja se v nenadnem kratkotrajnem hladu aktivno skrči, zato v obdobju umirjanja ne čutimo mraza. Poleg fizične dejavnosti, tudi uporaba savne pozitivno vpliva na proces staranja žil in krepitev kardiovaskularnega sistema. Prehajanje iz vročega okolja v hladno je trening za žile. Za optimalno delovanje krvnega obtoka telo potrebuje tako redno izpostavljanje telesnim naporom (športne dejavnosti), kot tudi izpostavljanje temperaturnim spremembam.

Pregrevanje telesa povzroča znojenje in odstranjevanje škodljivih in nekoristnih produktov iz telesa. Znojenje, ki je posledica pospešenega kroženja krvi, je izredno koristna in učinkovita telesna reakcija. Je najboljši način za izločanje pota, za čiščenje znojnic in pospešitev obnavljanja in čiščenja kože, ki po savnanju postane nežna in gladka. Toplota pospeši obtok v telesu, kar blagodejno vpliva na sprostitev napetosti v mišicah.

Savna s svojimi učinki krepi imunski sistem in ob redni uporabi preprečuje virusna in bakterijska obolenja ter pospešuje delovanje limfnega obtoka. Ob pravilni uporabi savne se bomo dobro počutili in tudi dobro spali.

Znanstveniki v svetu poročajo o zdravilnih in blagodejnih vplivih infrardečega sevanja pri naslednjih zdravstvenih težavah:

  • artritisu in blagih revmatičnih obolenjih;
  • pri odpravljanju in zmanjšanju mišičnih krčev, bolečin v mišicah in sklepih ter bolečin v hrbtu;
  • lajšanju bolečin po zlomih, izvinih in izpahih;
  • odpravljanju vnetij in oteklin;
  • glavobolih;
  • blaženju simptomov menopavze;
  • zdravljenju notranjih brazgotin;
  • hujšanju.

Bolj vitke in z manj celulita

Z izmenjavo vročega in hladnega zraka se krepi tudi vezivno tkivo in pospešuje izločanje prekomernih tekočin in škodljivih stvari iz tkiva, ki so glavni razlog za nastanek celulita.

Po savni se prhajte s hladno vodo in s tem spodbudite prekrvavitev in zmasirajte težavne dele s proticelulitno kremo, ki se bo po savni še globlje vpila.

V kombinaciji s pravilno in uravnoteženo prehrano savna izvrstno pomaga tudi pri izgubi odvečnih kilogramov in vzdrževanju vitke linije. Če pa ste na dieti, savna pomaga pri pomirjanju in zmanjševanju stresa, ki se pojavi, ko preidete na strogo načrtovano prehranjevanje.